De ce se opune China votării proiectului prezentat de "Alianţa celor 4 " ?
2005-06-06 00:00

Ambasadorul Chinei în ONU, Wang Guangya, a arătat pe 1 iunie că proiectul de rezoluţie privind lărgirea Consiliului de Securitate, prezentat de către „Alianţa celor 4"- Germania, Japonia, India şi Brazilia , va periclita procesul reformei ONU, declarând totodată şi împotrivirea Chinei faţă de acest document în cazul supunerii sale la vot . De ce se opune China votării acestui proiect?

Anul acesta se împlinesc 60 de ani de la crearea ONU. Reforma acestui organism mondial se află în atenţia opiniei publice internaţionale, iar reforma Consiliului de Securitate, adică lărgirea sa , se află chiar în centrul interesului general.. Dat fiind că această reformare priveşte interesele multor ţări, în rândul membrilor ONU au apărut divergenţe serioase , manifestate în principal în două tabere. „Alinţa celor 4" se pronunţă pentru lărgirea Consiliului cu 6 membri permanenţi cu drept de veto şi cu încă 4 nepermanenţi. Cealaltă tabără, formată în principal din Italia, Mexic, Pakistan şi Coreea de Sud, se pronunţă pentru creşterea numărului de membri ai Consiliului de Securitate ,de la 15 cât sunt în momentul de faţă la 25, dar se opun sporirii numărului celor permanenţi .

Motivele pentru care ţara noastră se opune supunerii la vot a proiectului prezentat de Germania, Japonia, India şi Brazilia sunt următoarele:

În primul rând China consideră că în momentul de faţă nu sunt întrunite condiţiile pentru votarea oricărui proiect de reformă . Până acum, nici un document privind reformarea Consiliului de Securitate nu s-a bucurat de sprijinul majorităţii membrilor. În această situaţie sunt necesare discuţii şi consultări pentru a se ajunge la consens. Nu este oportun să se supună la vot un proiect imatur.

În al doilea rând stabilirea unei date fixe pentru reforma Consiliului de Securitate nu corespunde intereselor de ansamblu şi de perspectivă ale ONU. Acesta reprezintă cea mai importantă instituţie a ONU. Reforma ei vizează creşterea caracterului reprezentantiv şi a contribuţiei sale în cadrul organizaţiei. Apariţia disensiunilor în această problemă sunt în defavoarea menţinerii autorităţii acestei instituţii, a reformei întregului organism mondial.

Reformarea Consiliului de Securitate constituie doar o componentă a restructurării ONU. Marea majoritate a membrilor ONU , inclusiv China, nu doresc ca dezbaterile referitoare la această problemă să afecteze abordarea altora ,cum este cea a dezvoltării.

Liderii chinezi au subliniat în repetate rânduri că guvernul sprijină reforma Consiliului de Securitate, precizând totodată că aceasta trebuie să se desfăşoare în spiritul democraţiei, al consultărilor. China consideră însă că această măsură nu trebuie să satisfacă numai cerinţele unui număr mic de ţări, ci trebuie să aibă în vedere interesele cât mai multor state şi în special al celor în curs de dezvoltare, pentru ca tot mai multe ţări mici să poată participa la luarea de decizii în cadrul Consiliului de Securitate.

Numai în condiţiile în care sunt avute în vedere interesele tuturor părţilor ,reforma acestei instituţii se poate bucura de un sprijin larg.

 

Suggest To A Friend:   
Print