Interviul acordat TV Moldova 1 de către Ambasador Fang Li
2011/06/24

1. Excelenţă, care sunt în opinia dvs. priorităţile colaborării moldo-

chineze şi cum au evoluat acestea pe parcursul celor aproape 20 de ani de colaborare?

Mă bucur foarte mult că am ocazia să acord un interviu TV Moldova 1. În curînd Rpublica Moldova va săbători 20 de ani de la declararea Independenţei. După aceea, noi vom întîmpina cea de-a 20-a aniversare de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre China şi Moldova.

Aproape 20 de ani încoace, China şi Moldova au păstrat contacte frecvente la nivelul înalt. În diferite perioade, şefii de Stat ai celor două ţări au semnat şi publicat cele trei declaraţii comune. În spiritul avantajului reciproc şi în cîştigul ambelor părţi, relaţiile chino-moldave s-au dezvoltat permanent în mod sănătos şi stabil. În domeniul politic, cele două părţi s-au înţeles reciproc şi au sprijinit una pe alta în organizaţiile internaţionale; în domeniul economic, cele două părţi au colaborat cu avantajul recipoc; iar în cel umanistic, schimburile şi contactele sunt din ce în ce mai multe şi s-au extins permanent.

Mai ales anul trecut, premierul Filat şi premierul chinez Wen Jiabao au avut o întîlnire în China, care a vitalizat dezvoltarea relaţiilor celor două ţări şi cooperarea chino-moldavă are o tendinţă bună de dezvoltare.

Astăzi, sunt deja din ce în ce mai mulţi întreprinzători, jurnalişti şi oameni de rînd din Moldova care au vizitat China, devenind prietenii buni ai poporului chinez. În acelaşi timp, sunt mulţi oameni de afaceri şi oameni din diferite cercuri din China, care au vizitat Moldova, şi sunt impresionaţi de sinceritate şi pritenie a poporului moldovean. Acum sunt mai mulţi oameni din cele două părţi care au participat la rîndurile pentru promovarea dezvoltării relaţiilor chino-moldave. În calitate de al 7-lea ambasador al Chinei, mă bucur pentru această dezvoltare permanentă a relaţiilor chino- moldave.

2. Care sunt domeniile în care ţările noastre au atins cele mai bune

rezultate, şi care ar fi sferele unde credeţi că ar fi loc pentru extindere?

După datele statistace chineze, în anul 1992, volumul comercial chino- moldav a fost 65 mii dolari SUA, iar în anul 2000, aceasta a ajuns pînă la 8,12 milioane dolari SUA. Iar în anul 2010, volumul comercial a fost 87 de milioane dolari SUA, crescînd peste 8 ori, o creşetere anuală, 60-70%. China a devenit deja a treia parteneră mare a Moldovei.

Cu eforturile comune depuse de cele două părţi, importul vinurilor moldoveneşti de către China în anul 2010, a crescut de 7 ori decît în anul precedent. Din ianuarie pînă în martie anul curînd, importul vinurilor moldoveneşti de către China a crescut 688% decît în anul trecut. China este o piaţă mare de desfacere a vinurilor. Acum diferite mărci de vin din diferite ţări s-au adunat în piaţa chineză. În momentul de faţă, consumul de vin al unui chinez, anual în mediu, nu a ajuns pînă la un litru. Dacă popularitatea vinurilor moldoveneşti va fi îmbunătăţită, există o posibilitate de prosperare mai mare în colaborarea a comerţului de vin pentru cele două părţi.

Infrastructura este foarte importantă pentru dezvoltarea economico- socială şi ridicarea nivelului de trai al poporului moldovean. Guvernul chinez încurajează întreprinderile puternice să vină în Moldova pentru a lua în antrepriză nişte proiecte de infrastructură din Moldova. Întreprinderile chineze vor să participe la licitaţiile internaţionale în legătură cu nişte proiecte de infrastructură moldovenească la colaborarea de antrepriză. În domeniul de investiţie, sper că partea moldavă să îmbunătăţească în continuare ambianţa de invistiţie, să ofere mai multe condiţii favorabile pentru atragerea investiţiei străine, să propună nişte proiecte şi domenii concrete de colaborare, pentru atragerea investiţiilor chineze.

Şi în domeniul educaţie şi turism, există spaţiul de colaborare. Astăzi, sunt din ce în ce mai mulţi tineri, cetăţeni moldoveni care au început să înveţe limbă chineză în Institutul Confucius. Partea chineză oferă 23 de burse anual pentru studenţii moldoveni care fac studii în China. De fapt, şi diferite Universităţi din Moldova pot atrage pe studenţii chinezi să facă studii în Moldova.

Pînă acum, schimbul turiştilor dintre cele două ţări este foarte mic. Moldova este o ţară cu dealuri şi fluvii frumoase, aici se află Cricova, Mileşti Mici, există peisaje idilice şi mănăstirile liniştitoare. Dacă Moldova poate deveni o ţară ca destinaţie turistică a chinezilor, popularitatea Moldovei o sa fie mai mare în China, colaborarea turistică dintre ţările noastre se va dezvolta mai departe.

3.Pe perioada mandatului dvs. relaţiile dintre RM şi China au avut un impuls sesizabil. Care momente, care acţiuni, evenimente, le-aţi remarca în mod deosebit şi de ce?

In ultimi ani, relatiile dintre cele doua tari s-au dezvoltat rapid cu eforturile depuse si atentiile acordate de liderii si ministerele celor doua parti. După ce am sosit la post, am avut întîlnire cu preşedintele interimar al Moldovei şi preşedintele parlamentului, cu premier, cu liderii a diferitelor partide, cu oameni cunoscuţi din diferite cercuri şi prieteni, peste tot am fost primit cu mare căldură. Am simţit căldura relaţiilor chino-moldave, prietenia Guvernului şi poporului din Moldova, dorinţa bună de a întări colaborarea dintre cele două ţări. Ca ambasador, o să preţuiesc această prietenie, promovînd relaţiile bilaterale la un nivel nou.

4. În 2010 în China a avut loc un important for economic „World Expo 2010”, la care a fost prezentă şi Moldova. Ştiţi cumva care au fost reacţiile chinezilor? Ce se cunoaşte în China despre Moldova?

Anul trecut, Moldova a deschis pavilionul în World Expo Shanghai, premierul Filat a participat la ziua pavilionului Moldovei la Shanghai.

Moldova a intrat în ochii chinezilor prin Shanghai World Expo. Chinezii au cunoscut că în CSI există o ţară Moldova, acolo sunt vinurile bune, peisaje frumoase, un popor ospitalier. Toamna trecută, nişte oameni de afaceri au venit în Moldova pentru participarea la Festivalul Vinurilor şi au făcut comandă de vinuri din Moldova.

Vinurile moldoveneşti au început să intre în piaţa chinezească, de sigur că popularitatea lor trebuie să fie mai mare, aceasta depinde de eforturi ale celor două părţi.

5. D-le Ambasador relaţiile dintre state în mare parte depind de şefii misiunilor diplomatice. Cum aţi găsit dvs. Moldova şi pe cît de greu sau uşor v-aţi acomodat aici? Ce va impresionat în mod deosebit?

Înainte de venire, colegii mei mi-au prezentat că în Moldova există trei frumuseţi, vinurile bune, fetele frumoase, cîntecele şi dansurile la un nivel înalt. Cred că cele trei frumuseţi sunt adevărate. Vinurile sunt bune şi ieftine şi coniacul de aici este de calitate înaltă. Sunt pasionat de fotografie. Aici am găsit multe fete elegante, frumoase. Dansurile interpretate de ansamblurile Codreanca şi Joc sunt deosebit de frumoase şi la un nivel înalt.

Aş vrea să mai adaug încă o frumuseţă, aceasta este sentimentul de prietenie al poporului moldovean. Anul trecut cînd poporul chinez a fost atacat de calamitate naturală, Guvernul Moldovei a oferit la timp ajutor umanitar. Cînd Moldova a suferit de inundaţie, Guvernul Chinez a oferit un ajutor umanitar de 6 milioane dolari SUA şi 500 de mii de dolari SUA pentru reconstrucţia după inundaţie.

Aproape 20 de ani încoace, China a oferit Moldovei ajutoare economico-tehnice care valorează cîteva zeci de milioane de dolari SUA, a oferit multe instalaţii, mărfuri şi materiale împotriva calamităţilor naturale. Pînă acum, am realizat o serie de proiecte de colaborare economică, am ajutat pe poporul moldav pentru depăşirea calamităţilor naturale, aceasta este în favoarea ridicării nivelului de dezvoltare economico-social. Pînă acum, China a oferit ajutor financiar pentru cursuri de pregătire a 150 de specialişti şi manageri moldoveni şi Compania Huawei, ZTE şi Megapolis au colaborat bine cu partenerii moldavi, avînd dorinţa de extindere a colaborării şi a investiţiilor.

6. Deşi nu este mare, dar totuşi avem şi o mică diasporă în China. Aţi putea să ne spuneţi dacă aceste au putut cumva să se facă observată acolo?

Am cunoscut că studenţii moldoveni au făcut studii foarte bune şi sunt cu rezultatele bune. În afară de studii, ei participă activ la viaţa culturală a poporului chinez. În septembrie, anul trecut, Ana Ropot,studentă moldoveancă a cîştigat locul I dintr-un concurs de frumuseţe din China. Ea a jucat pe un instrument chinezesc „Guzheng” şi a dansat frumos, lăsînd o impresie profundă spectatorilor chinezi. După cum ştiu eu, mai este student care învaţă medicina tradiţională chineză, şi vrea să servească poporul moldav cu medicina tradiţională a Chinei.

7. Republica Populară Chineză a devenit o supra putere, este o „voce puternică” în contextul mondial. Presa mai scrie că în foarte scurt timp va ocupa locul I în lume după ritmul de dezvoltare a economiei. În acest caz China va mai fi interesată de extinderea relaţiilor cu ţări mici ca RM?

După înfiinţarea Chinei Noi, mai ales după reforma şi deschidere, China a obţinut succese mari. Sunt mulţi care sunt miraţi de ce China a putut să reuşească. Pot să vă spun că cauza principală este că în China există conducerea puternică a Partidului Comunist Chinez.

În ziua de 1 iulie, a acestui an, Partidul Comunist Chinez va întîmpina cea de-a 90-ea aniversare a înfiinţării. În aceşti 90 de ani, Partidul Comunist Chinez a realizat trei lucruri importante. În primul rînd, Partidul a condus poporul chinez, prin lupte grele şi sacrificii mari de viaţă, s-a fondat China cea nouă, în care poporul a devenit stăpînul. În al doilea rînd, s-a stabilit în China sistemul de bază a socialismului, a realizat sistemul complex de economie naţională. În al treilea rînd, a aplicat politica de reformă şi deschidere, şi China a mers pe drumul socialismului cu caracterul chinezesc. Am realizat preeliminar economia de piaţă socialistă, puterea naţională totală a Chinei şi nivelul de viaţă a poporului s-a ridicat în mare măsură.

Partidul Comunist Chinez este la putere de peste 60 de ani şi cauza succesului este că el a stat şi stă în primul rînd al epocii, el prezintă interesele de bază a poporului, el a fost şi este susţinut de popor, el a condus poporul, a găsit şi a realizat independenţa naţiunii şi a mers pe drumul de prosperitate naţională. Istoria şi practica a dovedit că Partidul Comunist Chinez este un partid care are curajul de reformă, cu spiritul de inovaţie, care vrea să fie îmbunătăţit şi să fie la un nivel mai înalt. El a promovat inovaţia practică, teoretică şi instituţională, consolidînd activă clădirea partidului în mod ştiinţific, instituţionalizat, standardizat, îmbunătăţind capacitatea sa de guvernare.

China mai este o ţară în curs de dezvoltare, pentru a intra într-o societate cu nivelul de viaţă relativ bun, mai avem drumul lung. Partidul Comunist Chinez va persista în principiul: „omul este pe primul loc, promovarea dezvoltării a societăţii Chinei în mod multilateral, echilibrat şi susţinător”.

În perioada 2011 pînă la 2015, China va continua politica de extindere a necesităţii interioare; va păstra dezvoltarea economiei în mod stabil şi relativ rapid; se va dezvolta sistemul modern de producţie, ridicarea competitivităţii de nucleu a industriei; optimizarea modelului de dezvoltare regională, promovînd dezvoltarea sănătoasă a urbanizării; construirea unei societăţi care se dezvoltă prin economisirea resurselor şi să fie prietenos cu mediul; ridicarea nivelului de civilizaţie ecologică; aplicarea strategiei de revitalizare a ţării prin tehnologie, educaţie şi cultivarea oamenilor talentaţi; construirea unei ţări cu spiritul inovării; stabilirea şi îmbunătăţirea sistemului de bază de servire public; protejarea şi îmbunătăţirea traiului oamenilor; perfecţionarea economiei de piaţă socialistă, aplicarea strategiei de avantaj reciproc şi în cîştigul ambelor părţi.

Moldova este bun prieten al Chinei, relaţiile chino-moldave sunt în cîştigul ambelor părţi, care sunt în favoarea celor două ţări şi popoare. China vrea să colaboreze cu Moldova şi să meargă împreună la o zi de mîine prosperă şi belşugă.

8. În curînd Republica Moldova va marca 20 de ani de la declararea Independenţei. Care ar fi mesajul dvs. pentru cetăţenii ţării noastre?

Ca prietenul poporului moldav aş vrea să vă urez, situaţie politică stabilă, dezvoltare economică, ferecire poporului, sunt convins că ziua de mîine va fi mai frumoasă în Moldova.

Suggest To A Friend:   
Print