Interviul pentru emisiunile „ Radiomatinal"
驻摩尔多瓦使馆

Interviul pentru emisiunile „ Radiomatinal", acordat de domnul Fang Li, ambasador al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova

24 septembrie 2010

 

  Excelenţă,

   În primul rînd, Vă transmit sincere felicitări cu ocazia începerii mandatului de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova şi sper într-o armonioasă şi îndelungată colaborare.

  A devenit o tradiţie, cu ocazia Sărbătorii Naţionale a Republicii Populare Chineze, la Radio Moldova să fie realizate emisiuni speciale despre colaborarea chinezo-moldave, despre cultură şi tradiţiile poporului chinez.

 

1. Domnule Ambasador, care sunt direcţiile prioritare incluse în

agenda Dumneavoastră de lucru, pe termen scurt şi lung, în contextul colaborării chinezo-moldave.

Pînă acum, între ţările noastre s-au stabilit relaţiile diplomatice de 18 ani. În aceşti ani, relaţiile chino-moldave s-au dezvoltat cu succes permanent, China priveşte pe Moldova drept un prieten şi un partener bun. Din punct de vedere politic, cele două ţări se sprijină una pe alta. În legătură cu cooperarea economică, cele două ţări colaborează cu avantajul reciproc, iar colaborările celor două părţi din domeniile cultural, sanitar şi cel al învăţămîntului etc. s-au dezvoltat în mod sănătos.

Sarcina mea principală este ca tendinţa bună de dezvoltare sănătoasă a relaţiilor celor două ţări să fie păstrată. Mai concret, trebuie să promovez ca contactele şi vizitele reciproce dintre cele două guverne, partide, parlamente, guvernele regionale, organizaţiile obşteşti să fie continuate, să intărim coordonarea şi colaborarea cu Moldova în organizaţiile internaţionale, să realizăm proiectele economice, culturale, educaţionale pe care cele două părţi au semnat.

Moldova este o ţară frumoasă, cu un popor ospitalier şi prietenos. Aici aveţi pămîntul fertil, vinurile bune, beciurile cunoscute şi ansamblurile de dansuri renumite. Cred că China este o ţară mare cu o agricultură dezvoltată, să promovăm ca China şi Moldova să colaboreze în domenuil agriculturii, această colaborare va avea o perspectivă mare.

  În fiecare an, sunt mulţi turişti chinezi care au călătorit în ţările CSI şi în cele din Europa. Dacă Moldova va fi un punct de popas din călătoria turiştilor chinezi, atunci, turismul Moldovei va fi dezvoltat mai rapid.

 

2. Cu ce produse ar putea fi prezentă ţara noastră pe piaţa chineză?

Prin ce domenii se poate extinde colaborarea între ţările noastre? Ar fi motivaţi oamenii de afaceri din China să învestească în ţara noastră?

Aş vrea să vă spun că în anul 2009, China a importat vinurile din Moldova în valoare de 510 mii dolari SUA, cu o creştere de 2,6% faţă de anul precedent. Cu ocazia vizetei domnului premier Filat în China, au avut loc recepţiile de promovare a vinurilor din Moldova la Shanghai şi la Beijing. În pavilionul Republicii Moldova de la Shanghai World Expo 2010, este un colţ de gustare a vinurilor moldoveneşti. Acum, sunt din ce în ce mai mulţi chinezi care au început să cunoască vinurile din Moldova. Eu cred că divinul şi şampania din Moldova sunt foarte bune. Sunt pentru aceea ca vinurile moldoveneşti să intre în piaţa chineză. În aşa fel, în piaţa noastră sunt mai multe feluri de vinuri, ca poporul chinez să facă alegeri şi extinderea exportului de vinuri moldoveneşti va ridica volumul de comerţ al celor două ţări. Noi zicem că aceasta este un lucru în favoarea celor două ţări.

Recent, ministerul transporturilor şi infrastructurii drumurilor din Moldova şi Corporaţia Sinohydro au semnat un acord de colaborare în domeniul infrastructurii drumurilor. Sper că acest proiect se va pune în realizare într-un viitor apropiat.

Cred că construcţia infrastructurii este un domeniu în care putem să colaborăm. În China sunt multe întreprinderi mari şi puternice, sunt sigur că dacă există prilejul potrivit, ele pot depune eforturi la îmbunătăţirea infrastructurii din Moldova. Eu am să acord atenţie aceastei probleme.

3. Republica Populară Chineză este o supraputere, o voce puternică

în contextul mondial. În anul 2008 a demonstrat lumii întregi potenţialul creativ la Olimpiada de la Beijing. În plan economic o face în acest an la „World Expo 2010" de la Shanghai, dar şi prin creşterea economică chiar şi în timpul crezei mondiale. Care este secretul acestor realizări?

Mulţi ani oamenii sunt curioşi, de ce China a obţinut succese aşa de mari. Eu cred că în primul rînd, în China există un partid puternic, care a venit din poporul chinez, scopul cel mai înalt al partidului este servirea poporului cu toată inima. În afara interesului ţării şi cel naţional el nu are interesul propriu. Partidul comunist Chinez este un partid care urmăreşte adevărul. El ştie cum să înveţe din experienţele bune şi din eşecurile proprii şi a altora. În al doilea rînd, partidul comunist chinez a găsit o cale de dezvoltare care corespunde condiţiilor din China. El a creat calea socialistă cu caracterul chinezesc, a înfiinţat în China sistemul voinic de economie de piaţă socialistă. În al treilea rînd, sub conducerea partidului comunist chinez, China a aplicat politica de reformă şi deschidere către afară, prin acest fapt, productivitatea a fost eliberată şi s-a dezvoltat într-o măsură mare.

4. S-a modificat arhitectura „ reformelor şi deschiderii" concepută

de Deng Xiao Ping acum 3 decenii? Ce presupune Concepţia de dezvoltare ştiinţifică a Chinei şi cum se implementează?

Prin aplicarea politicilor de reformă şi deschidere, economia chineză a cunoscut o dezvoltare mare şi a devenit mult mai prosperă, ţara este mai bogată, nivelul vieţei populaţiei s-a ridicat iar societatea a făcut progres. Partidul Comunist Chinez va conduce poporul chinez pe calea reformei şi deschiderii în continuare. În proces de dezvoltare, China a întîlnit noi probleme, ca ele să fie rezolvate, aceastea trebuie să fie puse pe ordinea de zi. În conformitate cu condiţiile din China, conducătorii chinezi au înaintat concepţia de a dezvolta în mod ştiinţific.

Mulţi oameni admiră că China a păstrat un ritm de creştere mai mult de 9 % anual în dezvoltarea economiei chineze, dar trebuie să cunoaştem că China este o ţară mare cu o populaţie mare, ea este cea mai mare ţară în curs de dezvoltare din lume. Volumul total al economiei chineze a juns la locul al doilea din lume în anul curent, dar volumul PIB pe cap de locuitor se află pe locul de peste 100 şi ceva din lume. Există un dezechilibru de dezvoltare dintre oraşe şi sate, dintre diferite regiuni. În conformitate cu standardele stabilite de ONU, în China mai sunt 150 milioane de populaţie care sunt în sărăcie. În China orice problemă mică, dacă înmulţiţi la 1.3 miliarde, va fi o problemă mare, ori cîte fonduri băneşti sau resurse materiale, dacă împărţiţi la 1.3 miliarde, nivelul mediu pe cap de locuitor va fi foarte scăzut. De pildă, cereala consumată de întregul popor chinez într-o zi, este egală cu cea consumată de poporul moldovean într-un an, însă China va suporta presiunea mare de populaţie, teren, resurse, energie, mediu etc.

Concepţia de dezvoltare ştiinţifică constă în rezolvarea contradicţiilor în modul potrivit. Noi considerăm că omul este cel mai important, de aceea noi depunem eforturi ca oamenii din oraşe şi de la sate să trăiască în condiţii bune, dar în acelaşi timp, noi trebuie să păstrăm mediul nostru într-o stare bună.

Noi trebuie să cercetăm şi să facem ca economia să fie dezvoltată în mod durabil şi ca societatea să facă progres în continuare.

5. Republica Populară Chineză, precum şi Republica Moldova, este

în proces de reîntregire. Mai rămîne valabilă pentru reunificarea Chinei sintagma „o ţară-două sisteme" .Există semne de avansare în relaţia cu Taiwanul?

Din luna mai 2008, încoace, în relaţiile de pe două maluri ale strîmtoarei Taiwan a apărut o tendinţă de dezvoltare paşnică. În baza principiilor de împotrivire a „Îndependenţei Taiwanului", de persistare „ o singură Chină", cele două părţi au semnat 14 acorduri care au legătură cu economie şi cu viaţa poporului. Cele două părţi au ajuns la un acord ca partea continentală să învestească pe insula Taiwan. Acum părţile de pe ambele maluri au realizat legăturile normale poştale, comerciale şi aviatice. Colaborările economice şi culturale s-au extins permanent, contactele din diferite cercuri sociale sunt frecvente. În iunie 2010, cele două părţi au semnat un acord de cadru cu privire la cooperarea economică. Aceasta este un rezultat important pentru îmbunătăţirea a relaţiilor celor două părţi. În rezolvarea problemei Taiwanului, guvernul chinez persistă orientarea fundamentată „reunificarea paşnică, o ţară două sisteme".

În dezvoltarea relaţiilor dintre ambele maluri, trebuie să urmărim un spirit ca „să avem încredere reciprocă, să lăsăm dispute la o parte, să găsim punctele comune, să obţinem o victorie comună". Ne ocupăm mai întîi de relaţiile economice şi mai tîrziu de cele politice. Noi rezolvăm mai întîi problemele care sunt uşor de rezolvat, mai de parte începem cu cele mai grele. Dorim ca relaţiile de pe ambele maluri să fie dezvoltate permanent.

Moldova persistă totdeauna în poziţia de „o singură Chină". Sunt convins că în problema Taiwanului vom avea în continuare sprijinul din partea guvernului şi poporului Moldova.

6. Cooperarea culturală este importantă, precum cea economică, în cadrul dialogului între două ţări. Ce preconizaţi să realizaţi în acest context al colaborării culturale de promovare a culturii chinezeşti în ţara nostră?

În domeniul cultural, nu de mult, ministerele culturale ale celor două ţări au semnat un program de colaborare culturală. Anul viitor se va ajunge la a 20-ea aniversare a independenţei Republicii Moldova şi la 30 ianuarie 2012 se va ajunge la a 20-ea aniversare a stabilirii relaţiilor diplomatice dintre China şi Moldova. Cred că atuncea ţările noastre vor organiza în comun nişte activităţi de mare amploare, pentru promovarea culturii a celor două ţări. În domeniul învăţămîntului, în 2009, China şi Moldova au deschis în comun primul institut de confucius, în Universitatea de Stat din Moldova este centrul de studiere a limbii chineze. Acum sunt din ce în ce mai mulţi tineri moldoveni care au început să înveţe limba chineză şi au plecat în China pentru studii. Cele două părţi au început munca de pregătire pentru înfiinţarea unui centru de medicină tradiţională chineză. Sunt convins că prin eforturi comune depuse de noi, contactele culturale dintre China şi Moldova vor întări înţelegerea dintre cele două popoare şi vor aprofunda prietenia dintre ţările noastre.

7. Este primul interviu Radio Moldova şi am să vă rog să faceţi şi o

prezentare a activităţii Dumneavoastră.

Am lucrat în multe ţări: SUA, Marea Britanie, Singapore, Canada, Africa de Sud. De la Johannesburg am venit aici. Moldova, ţările din CSI şi regiunea Europei de Est sunt ţări şi regiuni noi. După ce am sosit aici, am avut multe contacte cu prieteni moldoveni din diferite cercuri, oamenii sunt foarte prietenoşi. Îmi place Moldova. Sunt convins că o să obţin ajutorul din partea dumneavoastrăşi şi o să realizăm misiunea mea cu success.

La sfîrşit, vreau să vă urez stabilitate politică în Moldova,  prosperitate economică şi o viaţă bună poporului.

Suggest To A Friend:   
Print