Interviul MI
驻摩尔多瓦使馆

Domnul Fang Li, ambasador al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova acordă un interviu MI.

 

Excelanţă,

Vă aducem cele mai sincere felicitări cu ocazia sărbătorii naţionale a Republicii Populare Chineze. Care este semnificaţia zilei de 1 octombrie?

 

La 1 octombrie 1949, Preşedintele ţării Ma Zetong a declarat la Beijing că s-a înfiinţat Republica Populară Chineză, dumnealui primul a arborat drapelul de stat, 300 de mii de militari şi civili care s-au adunat în piaţa Tian An Men, au participat la o paradă militară şi o demonstraţie de mare amploare. 1 octombrie este ziua de naştere a Chinei noi, care marchează că poporul chinez a realizat independenţa, a fost eliberat, şi istoria chineză a intrat într-o eră nouă.

2.Transformările care s-au produs în China în ultimii 61 de ani sunt grandioase. Cît de dificil a fost să ajungeţi la asemenea performanţe şi care sunt perspectivele dezvoltării în continuare a ţării D-stră?

Mulţi ani oamenii sunt curioşi, de ce China a obţinut succese aşa de mari. Eu cred că în primul rînd, în China există un partid puternic, care a venit din poporul chinez, scopul cel mai înalt al partidului este servirea poporului cu toată inima. În afara interesului ţării şi cel naţional el nu are interesul propriu. Partidul comunist Chinez este un partid care urmăreşte adevărul. El ştie cum să înveţe din experienţele bune şi din eşecurile proprii şi a altora. În al doilea rînd, partidul comunist chinez a găsit o cale de dezvoltare care corespunde condiţiilor din China. El a creat calea socialistă cu caracterul chinezesc, a înfiinţat în China sistemul voinic de economie de piaţă socialistă. În al treilea rînd, sub conducerea partidului comunist chinez, China a aplicat politica de reformă şi deschidere către afară, prin acest fapt, productivitatea a fost eliberată şi s-a dezvoltat într-o măsură mare.

Deşi China a obţinut mari succese, volumul PIB al Chinei a ajuns la locul al doilea din lume, dar totuşi volumul PIB pe cap de locuitor al Chinei se află pe locul de peste 100 din lume. China este o ţară în curs de dezvoltare. Pentru dezvoltarea durabilă, China va aplica politicile de dezvoltare ştiinţifică. Adică, omul este pe primul loc important, dezvoltarea ţării trebuie să fie multilaterală, armonioasă şi durabilă. În timpul dezvoltării, o să păstrăm mediul în stare bună, ne vom dezvolta în toate domeniile, vom încerca să dezvoltăm într-un ritm potrivit, pe o perioadă mai îndelungată.

3. An de an Republica Populară Chineză devine tot mai atractivă şi deschisă lumii. Oamenii din întreaga lume menţionează buna desfăşurare a Jocurilor Olimpice de la Beijing, activităţile culturale şi de dezvoltare a mass-mediei electronice din ţara D-stră. Alt eveniment fără precedent, organizat excepţional este Expoziţia Mondială „Shanghai Expo-2010". Cum reuşiţi să mobilizaţi societatea şi să desfăşuraţi evenimente de o asemenea amploare?

Pe data de 1 mai, anul acesta, s-a inaugurat World Expo Shanghai, care va dura pînă la 31 octombrie. Au participat 189 de ţări şi 57 organizaţii internaţionale, s-au construit 153 pavilioane. Pînă acum sunt peste 52 milioane de vizitători şi au avut loc 133 de spectacole. Numai voluntari sunt de peste 56 de milioane.

  Moldova a participat la World Expo Shanghai. Nu de mult premierul Moldovei, domnul Filat a fost la Shanghai pentru prezentarea la ziua pavilionului Moldovei. Pavilionul moldovean este o fereastră prin care poporul chinez poate cunoaşte Moldova. Peisajele frumoase şi vinurile gustoaseau atrag privirea chinezilor. Sper că prin World Expo Shanghai, vinurile din Moldova pot intra treptat în piaţa chineză, ele vor apărea pe masa chinezilor.

4.Relaţiile cu Republica Populară Chineză prezintă un interes din ce în ce mai sporit pentru Republica Moldova şi au un caracter de parteniriat durabil şi constructiv. Acest lucru a fost menţionat şi de Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu în ziua de 26 august 2010, cînd D-stră aţi prezentat scrisorile de acreditare în noua funcţie de Ambasador al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova. Cum vedeţi D-stră dezvoltarea acestui parteneriat în domeniile economic, cultural, educaţional?

Pînă acum, între ţările noastre s-au stabilit relaţiile diplomatice de 18 ani. În aceşti ani, relaţiile chino-moldave s-au dezvoltat cu succes permanent, China priveşte pe Moldova drept un prieten şi un partener bun. Din punct de vedere politic, cele două ţări se srijină una pe alta. În legătură cu cooperarea economică, cele două ţări colaborează cu avantajul reciproc, iar colaborările celor două părţi din domeniile cultural, sanitar şi cel al învăţămîntului etc. s-au dezvoltat în mod sănătos.

În domeniul economic, în conformitate cu statistica chineză, volumul de comerţ chino-moldovean în primele 7 luni anul curent, a ajuns la 41670 de mii dolari SUA, o creştere de 40%, iar după statistica moldoveană, în primele 6 luni, volumul comerţului chino-moldovean a fost 130 de milioane dolari SUA, o creştere de 28%. În ultimii ani, China a importat vinurile moldoveneşti de 510 mii dolari SUA, cu o creştere de 2.6% faţă de anul precedent. Recent, ministerul transporturilor şi infrastructurii drumurilor din Moldova şi Corporaţia Sinohydro au semnat un acord de colaborare în domeniul infrastructurii drumurilor. Sper că acest proiect se va pune în realizare îmtr-un viitor apropiat.

  În domenuil cultural, nu de mult, ministerele culturii ale celor două ţări au semnat programul de colaborare culturală în perioada 2010-2014. În domeniul educaţional în anul 2009, China şi Moldova au colaborat pentru a deschide un institut de Confucius. Acum sunt din ce în ce mai mulţi tineri moldoveni care au început să înveţe limba chineză, sau au plecat în China pentru studii. În domeniul sanitar, echipamentele şi aparatele medicale oferite de China funcţionează bine în Moldova şi sunt bine venite de poporul moldovean. Mă bucur să văd că relaţiile dintre ţările noastre s-au dezvoltat în toate domeniile sănătos şi cu succes.

5. Deşi China se află în aspect geografic la mii de km departare de Moldova, cetăţenii ţării noastre o percep ca pe o ţară prietenă, apropiată, săritoare la nevoie. Nu înzădar se spune că prietenul la nevoie se cunoaşte. Poporul chinez ne-a demonstrat că este cu adevărat sensibil, muncitor şi săritor la nevoie. Or, astă vară cînd mai multe localităţi din Moldova au suferit de inundaţii-Guvernul Republicii Populare Chineze a reacţionat promt acordînd Republicii Moldova un ajutor de circa 60 mii de dolari SUA pentru lichidarea consecinţelor inundaţiilor şi construcţia caselor de locuit pentru cetăţenii rămaşi fără acoperiş de-asupra capului. Ce credeţi despre această sarcină fascinantă manifestare de generozitate şi bunăvoinţă?

  Popoarele noastre sunt prietene bune, în China este proverbul că prietenul adevărat la nevoie se cunoaşte. Cînd un prieten are dificultăţi, să oferim ajutor cum putem, în aşa fel, putem zice că suntem prieteni. Anul acesta, cînd China a suferit cutremur şi inundaţii, deşi Moldova avea dificultăţi proprii, Moldova a oferit ajutorul şi compasiunea ei poporului chinez. În calitate de ambasador chinez, voi depune toate eforturile pentru menţinerea şi întărirea prieteniei dintre cele două ţări.

6. Anterior D-stră aţi activat la Institutul de cercetare a problemelor internaţionale din R. P. Chineză, aţi avut funcţii înalte în cadrul Ministerului Afacerilor Externe din China, aţi fost în mai multe misiuni diplomatice inclusiv în SUA, Singapore, Canada. La noi aţi venit imediat după încheerea misiunii din Johannesburg. Cum ne găsiţi ţara şi care sunt primele impresii despre Moldova?

Încă nesosind în Moldova, am auzit că în Moldova există trei frumuseţi: vinuri gustoase, fete elegante, cîntece şi dansuri renumite. După ce am venit aici, cred că trebuie să mai adaug cîteva lucruri frumoase: frumuseţea de prietenie dintre cele două popoare, cea de peisaje idilice, cea de beciuri grandioase.

 Vreau să urez Moldovei, stabilitate politică, prosperitate economică, iar poporului Moldovei să urez o viaţă ferecită.

Vă mulţumim pentru amabilitate şi receptivitate şi dorim poporului chinez mari succese şi noi realizări!

Suggest To A Friend:   
Print