INTERVIU 2 CU EXCELENŢA SA, DOMNUL SHI LONGZHUANG
2010/02/13
 

„Sunt convins că şi chinezii vor să cunoască viaţa poporului moldovenesc"

 

- Excelenţă, degrabă poporul chinez va sărbători Anul Nou, care mai este cunoscut şi ca Sărbătoarea Primăverii. Prin ce se deosebeşte Anul Nou chinezesc de tradiţionalele sărbători de iarnă din lumea occidentală? Ce tradiţii are această sărbătoare?

 

- Mă bucur că am ocazia de a oferi un interviu pentru ziarul dumneavoastră cu prilejul Sărbătorii Primăverii. În primul rând, aş vrea să urez prietenilor moldoveni un salut de primăvară nouă. Sărbătoarea primăverii este cea mai importantă sărbătoare tradiţională şi-i considerată începutul unui an nou, conform calendarului ţărănesc din China. Aceasta simbolizează că primăvara a venit. În ajunul sărbătorii, mii de chinezi care lucrează sau învaţă în alte provincii se întorc acasă pentru a sărbători împreună cu familia.

În ajunul sărbătorii, chinezii scriu cuvântul „fericire" pe poartă şi pictează zeii care îi apără gospodăria. Iar în jurul porţii  sunt atârnate fraze cu urări bune. La intrare în curte atârnă lampioanele chinezeşti. În ajunul sărbătorii, toată familia stă împreună la o masă bogată. În bucate trebuie să fie numaidecât colţunaşi şi peşte. Se spune că forma colţunaşilor seamănă cu moneda din antichitate şi simbolizează avere, dar pronunţarea cuvântului „peşte" simbolizează belşug. În sudul Chinei, pe masa de sărbătoare se vor pune şi prăjituri Nian Gao, care presupun că anul viitor va fi mai bun. Celelalte bucate - după plăcerea fiecăruia.

Programele de televiziune prezintă spectacole interesante, cu artişti preferaţi de popor, care cântă, dansează sau spun bancuri. La miezul nopţii, membrii familiei ies din casă la focuri de artificii. Se spune că, în antichitate, lumea făcea acest lucru pentru a speria animalul de pădure Nian, ca să nu iasă şi să atace oamenii. Dar astăzi chinezii folosesc focurile de artificii pentru a-şi exprima buna dispoziţie şi a întâmpina noul an. După calendarul ţărănesc din China, anul acesta este anul tigrului. Tigrul ocupă în inima chinezilor un loc important. El simbolizează puterea şi averea. Sper ca anul acesta, prin eforturile depuse de toată lumea, economia lumii să reînvie. 2010 trebuie să fie anul unui tigru reînviat.

 

- La răscruce de ani, toţi fac totalizări şi planuri de viitor. Bunăoară, se ştie că, anul trecut, China a ieşit pe primul loc în lume la vânzări de automobile, iar economia ţării a crescut cu 8,7%. E un miracol în actuala criză mondială financiară. Totuşi, cum se răsfrânge această criză asupra Chinei?   

- În 2008, volumul global al economiei Chinei ocupa locul trei în lume. Criza financiară mondială a influenţat tare şi China, mai ales întreprinderile exportatoare, cum ar fi cele producătoare de jucării, de textile şi cele siderurgice. Sunt multe întreprinderi mici şi mijlocii în sudul Chinei care au dat faliment şi, astfel, a crescut mult rata de şomaj. În 2009, volumul de export al Chinei a scăzut cu 16% faţă de 2008. Guvernul ţării noastre a luat, la începutul anului 2009, o serie de măsuri pentru asigurarea creşterii economice. De exemplu, pentru susţinerea necesităţilor în domeniul infrastructurii în regiunile centrale şi de vest, Executivul a decis să ofere circa 600 miliarde de dolari la construcţia căilor ferate, şosele, porturi, şcoli etc. Guvernul a decis să construiască, timp de doi ani, în oraşele mari şi mijlocii, blocuri de locuit la preţuri reduse şi apartamente care pot fi arendate la preţuri mai mici, care să fie accesibile pentru păturile vulnerabile ale populaţiei. Aceasta va favoriza dezvoltarea sectorului siderurgic, imobiliar şi al materialelor de construcţie.

Totodată, Guvernul chinez şi-a asumat o serie de măsuri pentru susţinerea consumului în regiunea rurală. Populaţia Chinei este de un miliard şi trei sute de milioane, dintre care opt sute de milioane sunt ţărani. Pentru a încuraja ţăranii să cumpere aparate electrice de uz casnic, automobile, motociclete etc., statul le oferă subvenţii de 13 la sută. În plus, încurajează unităţile financiare din regiunile rurale să ofere ţăranilor credite la construirea caselor de locuit. Şi ţăranii care oferă servicii turistice la sate sunt susţinuţi cu credite financiare. Aceste programe sunt în favoarea dezvoltării economiei Chinei pe o perioada mai îndelungată. La sfârşitul lui 2009, economia chineză a evoluat, atingând o rată de 8,7%. Dar noi suntem conştienţi că criza n-a trecut în întregime şi păstrăm în continuare îngrijorarea. Trebuie să consolidăm şi să extindem rezultatele obţinute pentru a depăşi criza. Premierul Wen Jiabao a spus că e necesar să persistăm în continuare, până la depăşirea crizei. Atunci vom consemna victoria.

 

- După 1978, şeful statului Deng Xiao Ping, considerat arhitectul reformelor în ţara Dumneavoastră, a condus China pe calea „reforme şi deschidere", care a făcut ca China să ajungă astăzi printre cele mai dezvoltate ţări ale lumii. În ultimii ani, se vorbeşte tot mai des despre „socialismul cu caracter chinezesc". Prin ce se deosebeşte el de socialismul prin care au trecut alte ţări?

       

- Deng Xiao Ping este unul dintre conducătorii cei mai mari ai Chinei. În 1978 el a propus o strategie de dezvoltare prin reforme şi deschidere. Iată că, timp de peste treizeci de ani, China obţine succese deosebite în domeniile politic, economic, cultural, ştiinţific etc. La începutul reformei, PIB-ul pe cap de locuitor al Chinei era de 200 dolari, iar în 2009 a ajuns la cca 3200 de dolari. Întradevăr, China a obţinut un progres mare, dar Guvernul chinez este conştient că PIB-ul pe cap de locuitor al Chinei se situează pe locul 104 în lume. Ţara noastră este una în curs de dezvoltare şi are de parcurs un drum lung de modernizare a economiei.

    Vă prezint succint schimbările care au avut loc în 30 de ani de reforme. Primele au vizat necesităţile oamenilor simpli - îmbrăcămintea, mâncarea, locuinţele şi transportul. Acum 30 de ani, chinezii purtau haine simple, majoritatea având culorile albastru, gri sau negru. Dar astăzi, ei poartă haine elegante, în diferite culori. Exportul confecţiilor din China ocupă locul întâi în lume, iar pe piaţa internaţională de confecţii, China are o pondere de 20%. Şi pe piaţa din Moldovei veţi găsi haine produse în China.

Acum 30 de ani, chinezii se bucurau să aibă ceva de mâncat pe săturate, dar astăzi, piaţa alimentară şi cea de produse agricole sunt prospere. Există foarte multe şi foarte bune restaurante chinezeşti, iar bucătăria chinezească a devenit una preferată de străini. Ţara noastră este una cu cele mai mari exporturi de produse agricole în lume.

Şi problema locuinţelor e pe cale de a fi rezolvată. Mulţi cetăţeni şi-au cumpărat locuinţe proprii, iar celor care nu au avut o asemenea posibilitate statul le oferă subvenţii, ca să cumpere sau să închirieze la un preţ mai mic.  

În trecut, cea mai mare dorinţă a chinezului era să aibă o bicicletă, dar astăzi, mulţi cetăţeni au automobile. China ocupă locul  intii  în lume la producţia de automobile şi este cea mai mare piaţă de desfacere a automobilelor noi. Dar n-a fost uşor să obţinem aceste succese. Deng Xiao Ping spunea:„Socialismul nu înseamnă sărăcie".

Lumea crede că China a intrat în socialism din socetatea semifeudala şi semicoloniala. Dar noi suntem într-o perioadă primară de socialism. În cadrul programului de reforme şi deschidere, în China domină proprietatea publică, dar sunt pe cale de dezvoltare şi alte forme de proprietate. Munca e criteriul de bază la distribuţie, dar există şi alte metode. Iar la distribuirea resurselor un rol important îl joacă sistemul de piaţă. În China se aplică democraţia şi legalitatea socialistă. În domeniul cultural, bazat pe conştiinţa marxistă, este asigurată varietatea culturală. Şi în favoarea armoniei sociale sunt întemeiate, standartizate diferite organizaţii sociale.

    Practica de peste 30 de ani ne demonstrează că socialismul cu caracter chinezesc, politica reformelor şi deschiderii sunt corecte. Esenţa teoriei lui Deng Xiao Ping este „eliberarea gândirii, căutarea adevărului în fapte şi luarea deciziilor în conformitate cu condiţiile concrete". Guvernul chinez a stabilit politicile de dezvoltare în diferite domenii în conformitate cu realităţile din China şi ele sunt ajustate mereu la noile condiţii. Este vorba de specificul nostru, de condiţiile din ţara noastră. Diferite ţări au diferite căi de dezvoltare şi fiecare trebuie să-l aleagă pe al său.

 

- În Concepţia de dezvoltare ştiinţifică a Chinei, se acordă o atenţie deosebită grijii faţă de om. Chiar se subliniază: totul pentru om. China este o ţară mare - pe primul loc în lume ca populaţie, pe al treilea - ca suprafaţă. Totuşi, mai ales în regiunile centrale şi de vest, există încă multă sărăcie. Cum îşi manifestă statul chinez grija faţă de populaţia săracă?

 

      - Economia Chinei s-a dezvoltat repede în regiunile de est şi cele de litoral, în oraşele Beijing şi Shanghai. În 2000, Guvernul chinez a înaintat o strategie de exploatare a regiunii de vest, cu scopul de a dezvolta regiunile mai sărace. Între 2000 şi 2008 au fost realizate 102 proiecte de infrastructură. Ele au cuprins linii electrice, sisteme de gazificare, căi ferate, şosele, sisteme de irigaţie... Multe întreprinderi din regiunile dezvoltate din estul ţării au făcut investiţii în partea de vest. Degrabă va fi a 10-a aniversare de la aplicarea politicii de exploatare a vestului Chinei. Anual, în perioada respectivă, PIB-ul a crescut cu 11,7%. În 2000, PIB-ul pe cap de locuitor în regiunile de vest era de 680 dolari, iar în 2009 – de 2.350 dolari. Numărul populaţiei sărace în această regiune s-a redus cu 30 de milioane. La începutul reformelor, în China, numărul populaţiei sărace era de aproape 250 milioane, iar la începutul lui 2008 numărul s-a redus la 40 milioane. Guvernul chinez are convingerea că ţara va depăşi sărăcia.

 

- Expoziţia mondială de la Shanghai - unde, printre 242 de ţări si organizatiile internationale , va fi prezentă şi Moldova - este unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii din anul curent. După jocurile olimpice de la Beijing, târgul de la Shanghai a fost declarat în China drept o prioritate naţională. Prin ce este atât de atractivă această expoziţie şi ce se aşteaptă de la ea?

 

- Între 1 mai şi 31 octombrie anul curent, în Shanghai va avea loc „World Expo 2010". Subiectul expoziţii este „Un oraş mai bun şi o viaţă mai frumoasă", iar ideea – că omul, oraşul şi pământul constituie un ansamblu inalienabil. Până în prezent şi-au anunţat prezenţa la „World Expo Shanghai" 192 de ţări şi 50 de organizaţii internaţionale. Parcul expoziţiei are o suprafaţă de 5,28 kilometri pătraţi. Se aşteaptă peste 70 milioane de vizitatori.

În cadrul expoziţiei vor fi prezentate oraşe cu culturi pluraliste, cu o economie prosperă şi invenţii tehnico-ştiinţifice, cu cartiere de locuit performante, oraşe care se se ajută reciproc cu satele. La „World Expo Shanghai", diferite ţări vor prezenta viata urbană şi vor discuta despre viitorul omenirii. Moldova va participa la expoziţie. Sunt convins că şi chinezii vor să cunoască viaţa poporului moldovenesc. Cred că Moldova poate prezenta cultura naţională, viaţa urbană, locurile sale istorice, produse specifice, cum este, bunăoară, vinul moldovenesc.

 

- China are o regiune separatistă încă din 1949 - Taiwanul. După Hong Kong şi Macao, ar putea „reveni acasă" şi Taiwanul?  

    

- la 1 iulie 1997, Hong Kong s-a repatriat, iar la 20 decembrie 1999, Macao  a revenit la patrie. Din antichitate până astăzi, Taiwanul este teritoriul Chinei. Pe 1 octombrie 1949 a fost înfiinţată R. P. Chineză. Atunci, partidul Gou Ming Dang s-a retras în provincia Taiwan, sprijinit din străinătate, refuzând să se subordoneze Guvernului central. Asta-i poblema Taiwanului. Reunificarea întregii Chine este interesul de bază al naţiunii chineze. Cu cea mai mare sinceritate, Guvernul chinez încercă o reunificare paşnică, prin metoda „o ţară, două sisteme", respinge orice încercare de a susţine separatismul Taiwanului şi persistă cu principiul „o singură Chină".

      Azi, avem o tendinţă bună de dezvoltare paşnică a relaţiilor dintre cele două strâmtori. Circulă direct poşta, transportul maritim şi transportul aerian. În fiecare săptămâna există 270 curse de avion. Pentru promovarea reunificării paşnice a patriei, Guvernul Chinez va aprofunda încrederea reciprocă între Partidul Comunist Chinez şi Partidul Gou Ming Dang, dar şi între cele două strâmtori. Avem încredere în locuitorii din Taiwan, dar ne vom opune acţiunilor separatiste. Vom rezolva mai întâi problemele economice, apoi - cele politice. Vom dezvolta relaţiile între cele două strâmtori, iar consultările vor fi sistematice. Guvernul chinez va depune eforturi pentru semnarea Acordului cadru, care prevede colaborarea economică dintre cele două strâmtori, extinderea investiţiilor din ambele părţi, dezvoltare schimburilor culturale şi a învăţământului, intensificarea contactelor în diferite domenii. Astfel o să avem o relaţie nouă de dezvoltare între cele două strâmtori. Dacă contactele se vor intensifica şi înţelegerea bilaterală va fi mai bună, o să vină şi ziua de reunificare a patriei.

 

- În ultimii ani, s-au înviorat relaţiile Chinei şi cu R. Moldova. Guvernul chinez a anunţat pentru Chişinău credite, ajutoare nerambursabile, va colabora în domeniul infrastructurii, mai ales la construcţia şi reparaţia drumurilor. Va evolua această colaborare, inclusiv în domeniul turismului, învăţământului?

 

- China consideră că Moldova este un prieten şi un partener bun. Va oferi ajutor Moldovei după capacităţile sale, fără anumite condiţii politice. Anul trecut, ţara noastră a oferit Moldovei aparate şi instrumente medicale în valoare de 10 milioane yuani - un ajutor efectiv pentru a combate în ţara dumneavoastră gripa A/H1N1. Guvernul chinez a mai oferit 5 milioane yuani pentru rechizite de birou reşedinţei Parlamentului şi celei prezidenţiale. Iar la sfârşitul anului trecut, China a mai oferit Moldovei 20 milioane de yuani, ca ajutor nerambursabil şi acum se discută în care domeniu el va fi folosit. Şi armata moldovenească a primit de la armata chineză rechizite de birou în sumă de 3 milioane yuani. Iar când o delegaţie a armatei din Moldova a vizitat China, partea chineză a decis să ofere încă 5 milioane yuani, ca ajutor nerambursabil pentru  materiale de logistica. Guvenul chinez acordă o atenţie deosebită colaborării cu Moldova în domeniul infrastructurii. Anul trecut, reprezentanţi ai întreprinderii chineze COVEC au vizitat Moldova cu speranţe de colaborare în domeniul infrastructurii - construcţia de drumuri, a sistemelor de irigaţie, industrializarea agriculturii etc. Sperăm ca COVEC să revină în Moldova…

Se dezvoltă şi colaborarea noastră în domeniul învăţământului. Universităţile celor două ţări au schimburi de studenţi şi contactele ştiinţifice în fiecare an. În 2010, numărul studenţilor moldoveni care beneficiază de burse oferite de China a crescut până la 30 de persoane. Astfel, numărul studenţilor moldoveni care îşi fac studiile în China va fi de 43 persoane. Anul trecut, a avut loc ceremonia de înfiinţare a Institutului Confucius la ULIM. Se află în curs de pregătire şi Centrul de medicină tradiţională chineză la Chişinău. Toate acestea oferă posibilităţi poporului moldovenesc de a cunoaşte mai bine cultura chineză şi întăresc relaţiile de prietenie între ele două popoare.    

Astăzi, foarte multe ţări vor să atragă turiştii chinezi. Cred că ţările noastre pot colabora şi în domeniul turismului, iar partea moldovenească va putea oferi facilităţi pentru turiştii chinezi. Moldova este cunoscută datorită vinurilor sale, cântecelor şi dansurilor populare, are şi peisaje foarte pitoreşti, care pot să atragă şi turiştii chinezi.

        

- Actuala guvernare de la Chişinău promite o deschidere largă şi avantajoasă pentru investiţii în Moldova. Care domeniu al economiei naţionale ar fi atractiv pentru investitorii chinezi?

 

- China are 8 milioane de ţărani şi este o ţară agricolă. Şi în Moldova agricultura are o pondere mare. Cred că putem să colaborăm anume în acest domeniu. Sper ca experţii agricoli din ţările noastre să găsească anumite proiecte de colaborare.

 

- V-aţi făcut prieteni în Moldova? Dacă aţi fost şi prin diferite localităţi ale republicii, cu ce V-au impresionat moldovenii? Ce povestiţi despre R. Moldova atunci când mergeţi acasă, în China? 

 

- Am cunoscut mulţi moldoveni - de la persoane oficiale până la oameni simpli. Am vizitat şi diferite localităţi, şi punctele turistice. Moldova te impresionează nu numai cu peisajele ei pitoreşti, dar şi poporul său ospitalier, prietenos şi sincer. Iar pe lângă toate acestea, mai are şi vinuri deosebite. E suficient să pomeneşti doar de beciurile grandioase şi frumoase de la Cricova şi Mileşti Mici. Acolo, e ca şi cum ai intra în Regatul vinurilor. Companiile de vinuri ca „Purcari" sau „Lion Gri" impresionează vizitatorii. Voi depune eforturi ca vinurile din Moldova să ajungă pe piaţa chinezească. În plus, cântecele şi dansurile naţionale din Moldova, dar şi dansurile clasice, opera şi baletul din Moldova sunt atrăgătoare. Vreau ca chinezii să cunoască mai mult şi arta moldovenească. Ca ambasador, voi ajuta la construirea podurilor de înţelegere între popoarele noastre.

 

- Vă mulţumim, domnule Ambasador. Cu ocazia Sărbătorilor de Primăvară din China, vă spunem: La mulţi ani!

Suggest To A Friend:   
Print