Ambasada R. P. Chineze în R. Moldova a găzduit o recepție în cinstea prietenia sino-moldavi și participanții la cursuri de instruire în China
2019/12/02

    Pe 16 noiembrie, Ambasada Chinei în Moldova a găzduit o recepție pentru prietenii chino-moldavi, precum și participanții la cursuri de instruire în China. Ambasadorul chinei în Moldova Zhang Yinghong cu soția, Chang Hexi, decan al Institutului de instruire a funcționarilor internaționali în cadrul Ministerului Comerțului, Gheorghe Bălan, secretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne, Iurie Ceban, Director interimar al Serviciului Vamal și aproape 100 de persoane din diverese Ministere ale Moldovei care au participat la cursuri de instruire în China și reprezentați ai mass-media locale.

 

    Ambasadorul Zhang Yinghong a declarat că, fiind cea mai mare țară în curs de dezvoltare din lume, China a continuat întotdeauna să integreze propria dezvoltare cu progresul tuturor țărilor din lume și să muncească din greu pentru promovarea construirii unei comunități umane cu un destin comun. Președintele Xi Jinping a subliniat, că oamenii sunt cei mai buni mesageri pentru schimburile dintre civilizații. Aprofundarea schimburilor culturale şi umane este un canal important de promovare a înțelegerii reciproce. În ultimii ani, China a manifestat activ asistenţă externă în domeniul instruirii a Moldovei și a instruit un număr mare de talente profesionale pentru a ajuta dezvoltarea economică și socială a țării, în același timp, cu ajutorul platformei de instruire se va aprofunda în continuare schimburile bilaterale și prietenia reciprocă. Ei speră că, după participarea la cursurile de instruire în China, cursanții vor continua să acorde atenție și să înțeleagă mai bine China, și să contribuie la construirea unei țări mai frumoase și la aprofundarea prieteniei dintre popoarele chino-moldave.

    Chang Hexi a menționat că, asistenţa externă în domeniul instruirii este o platformă importantă de colaborare între China și alte țări în curs de dezvoltare, o cerință inițială și un canal important pentru construirea comunității umane cu un destin comun. În ultimii ani, guvernul chinez a oferit altor țări în curs de dezvoltare aproximativ 50.000 de oportunități de instruire, acoperind toate aspectele dezvoltării sociale și economice, care apropie înțelegerea reciprocă a culturii cu fiecare țară și încurajează numeroase oportunități de cooperare pragmatică. China este dispusă să colaboreze împreună cu Moldova pentru îmbunătăți proiectele de instruire spre beneficiul celor două popoare.

    Iurie Ceban a spus că guvernul Moldovei este recunoscător Chinei pentru că oferă un număr mare de oportunități de formare în China deja de o perioadă îndelungată. Programele de formare relevante sunt de o importanță deosebită pentru îmbunătățirea calificării funcționarilor guvernamentali, consolidarea schimburilor dintre cele două țări și promovarea cooperării între cele două țări în diferite domenii. Partea Moldovei speră să consolideze în continuare cooperarea în domeniul dezvoltării resurselor umane dintre cele două țări, să cultive talente mai remarcabile pentru a promova prietenia China-Moldova și să pună o bază solidă pentru promovarea cooperării pragmatice bilaterale.

    Până acum, aproape 1.000 de studenți moldoveni au plecat în China pentru a participa la instruire, programele acoperă diverse domenii precum economie, agricultură, construcții urbane, asistență medicală și de sănătate și îmbunătățirea calificării funcționarilor publici.

Suggest To A Friend:   
Print