INTERVIU CU EXCELENŢA SA, DOMNUL SHI LONGZHUANG
Emisiunea „Planeta Radio" 14 februarie 2010
2010/02/11

 

    A devenit o tradiţie, cu ocazia Sărbătorii Naţionale a Republicii Populare Chineze, dar şi a Anului Nou la Radio Moldova să fie realizate emisiuni speciale despre colaborarea moldo-chineză, despre cultura şi tradiţiile poporului chinez.

    În această ordine de idei, solicit respectuos acordul Dumneavoastră de a susţine un interviu.

1. Domnule Ambasador, la 30 ianuarie s-au împlinit 18 ani de cînd au fost stabilite relaţiile diplomatice între Republica Moldova şi Republica Populară Chineză.

    Priorităţile de colaborare moldo-chineze au fost stabilite în cadrul vizitelor la nivel înalt care au avut loc pe parcursul anilor. Prin care noi domenii se poate extinde colaborarea între ţările noastre?

    Mă bucur foarte mult că în ajunul sărbătorii de primăvară din China am prilejul să dau un interviu pentru Radio Moldova. În primul rînd, cu acest prilej aş vrea să adresez prietenilor moldoveni un salut de primăvara cea nouă.

Întradevăr, cum aţi spus, domnule Caciuc, China şi Moldova s-au stabilit relaţiile diplomatice de 18 ani. Am văzut cu bucurie, că în aceşti ani, relaţiile chino-moldave s-au dezvoltat bine permanent. Conducătorii celor două ţări au făcut vizite reciproce frecvente, iar colaborările celor două ţări în domeniile: politic, economic, cultural, educaţional, al sănătăţii, militar etc. s-au întărit necontenit.

    Vorbind de colaborările dintre China şi Moldova, de exemplu în anul 2009, în domeniul juridic, delegaţia Curţii Supreme a Poporului Chinez şi delegaţia Comisiei juridice din cadrul Adunării Naţionale a Reprezentanţilor Poporului din R. P. Chineză au efectuat vizite în Moldova. În domeniul de colaborare economică, delegaţia companiei " China Overseas Engineering Group." (COVEC) a vizitat Moldova. Această Companie ar vrea să colaboreze cu partea moldavă în domeniul de infrastructură, de exemplu, construirea drumurilor, a sistemului de irigaţie, industrializarea agriculturii etc.

    În domeniul militar, ex-şeful marelui stat major al Moldovei a efectuat o vizită în China. Au făcut vizite în China şi persoanele oficiale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi funcţionarii care se ocupă de presă şi jurnalişti.

    Cu privire la ajutorul nerambursabil, în anul trecut aparatele şi instrumentele medicale oferite de China, care valorează 10 milioane yuani au fost transportate în Moldova. Aceste aparate şi instrumente au fost un ajutor efectiv pentru ca Moldova să combată gripa A/H1N1.

    Guvernul chinez a mai oferit o sumă de 5 milioane yuani, pentru nişte rechizite de birou la reşedinţa prezidenţială şi cea parlamentară. La sfîrşitul anului trecut, partea chineză a dat încă 20 de milioane de yuani ajutor nerambursabil părţii moldave. Cele două părţi mai discută în ce domeniu acest ajutor va fi folosit. În colaborarea militară, armata chineză a oferit armatei moldave rechizite de birou în sumă de 3 milioane de yuani, iar în vizita delegaţiei armatei din Moldova în China, partea chineză a hotărît să ofere încă 5 milioane yuani de ajutor nerambursabil părţii moldave pentru perfecţionarea bazei materiale a Armatei Moldovei.

    În sfera relaţiilor comerciale, din cauza că a fost influenţa crizei financiare, suma comercială chino-moldavă a scăzut. În conformitate cu statistica Vamei chineze, în cele zece luni din 2009, suma comercială bilaterală a fost de 49.82 milioane dolari SUA, 20% mai scăzut decît în perioada respectivă în 2008. Exportul Chinei către Moldova a fost de 47.08 milioane dolari SUA, o scădere de 22%, dar importul Chinei din Moldova a fost 2.73 milioane dolari SUA, o creştere de 16.3%.

    Guvernul Chinei susţine şi încurajează întreprinderile din China să vină în Moldova pentru învestiţii şi colaborare. Compania chineză Huawei Technologies Co LTD cu partenerii din Moldova conlucrează pentru expluatarea proiectului 3G. Compania ZTE Coperation a avut succes în vînzarea produselor din domeniul IT.

    În calitate de ambasador al Chinei sper din toată inima că relaţiile bilaterale să se dezvolte în continuare, aceasta este dorinţa comună a celor două ţări şi popoare.

2. Mai bine de un an deţineţi funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova. Ce impresii aveţi despre ţara noastră?

    Îmi place Moldova foarte mult. Deoarece are nu numai peisajele pitoreşti dar şi un popor ospitalier, călduros şi sincer. În afară de aceasta mai sunt vinurile deosebite. În Moldova sunt dealuri, fluvii, păduri, păşuni, mergînd în Moldova, am o impresie că trăiesc într-o pictură. Îmi face o plăcere să călătoresc în Moldova pitorească.

    Dealurile din Moldova sunt foarte bune pentru cultivarea viţei de vie. Cricova, Mileşti Mici sunt beciurile grandioase şi frumoase. O dată ce intraţi în beciuri, veţi avea o senzaţie că intraţi în Regatul vinurilor. Companiile de vinuri „Purcari", „Lion Gri" şi altele lasă impresii frumoase pentru vizitatori.

    Mai vreau să vorbesc despre cîntecele şi dansurile naţionale din Moldova, dansurile standarte internaţionale, opera şi baletul din Moldova sunt la un nivel înalt. Sper că arta moldovenească va intra în China şi mai mulţi chinezi vor putea cunoaşte mai bine Moldova.

    Ca ambasador, aş vrea să ajut la construirea unui pod de înţelegere dintre cele două popoare.

3. Republica Populară Chineză a devenit o supraputere, este „o voce puternică" în contextul mondial. În anul 2008 a demonstrat lumii întregi potenţialul creativ la Olimpiada de la Beijing. În plan economic o va face în acest an la forul economic „World Expo 2010", care promite a fi un eveniment de avergură. În ce rezidă succesul acestor mari proiecte?

    În perioada 1 mai pînă la 31 octombrie anul curent, în oraşul Shanghai din China, va avea loc „World Expo 2010", subiectul acestei expoziţii este oraşul mai bun şi viaţa mai frumoasă, experimentîndu-se ideea că omul, oraşul şi pămîntul să constituie un ansamblu inalienabil, care sunt legate în mod strîns. Pînă în prezent sunt 192 de ţări şi 50 de organizaţii internaţionale care vor participa la „World Expo Shanghai". Parcul expoziţiei are o suprafaţă de 5.28 kilometri pătraţi. Se estimează că vor fi peste 70 de milioane de vizitatori.

    În cadrul expoziţiei se vor prezenta oraşele care au culturi pluraliste, cu economie prosperă, cu invenţii tehnico-ştiinţifice, cu cartiere de locuit reformate şi ca oraşele şi satele să se ajute reciproc. „World Expo Shanghai" va fi o întîlnire impresionantă şi o scenă mare cu diferite ţări care vor prezinta viata urbană şi vor discuta despre viaţa omenirii. Moldova va participa la această expoziţie iar poporul chinez este în aşteptare ca prin această întîlnire grandioasă să cunoască viaţa poporului moldovenesc.

    Cred că Moldova poate releva cultura naţională, viaţa urbană, locurile istorice renumite, produsele cu caracter specific, de exemplu vinurile moldoveneşti.

4. Realizăm acest interviu cu prilejul Anului Nou chinezesc. Se păstrează în totalitate obiceiurile, tradiţiile, acestei sărbători. Cum este marcat în China?

    Anul Nou chinezesc se cheamă şi Sărbătoarea Primăverii, este cea mai importantă sărbătoare tradiţională, care reprezintă sosirea primăverii şi începerea unui an nou. Conform calendarului ţărănesc din China, peste cîteva zile noi vom intra în anul tigrului. Acest an are un simbol important în inima chinezilor, deoarece chinezii cred că tigrul simbolizează puterea şi averea.

    Sper că în anul tigrului prin eforturile comune depuse economia diferitor ţări va putea reînvia şi că anul 2010 să fie un tigru reînviat.

5. Cooperarea culturală este importantă, precum cea economică, în cadrul dialogului între două ţări. Ce este preconizat în acest context al colaborării culturale, de promovare a culturii chinezeşti în ţara noastră?

    Sunt de acord cu părerea dumneavoastră, guvernul chinez acordă o atenţie deosebită colaborării culturale cu Moldova. Prin eforturile comune, contacte culturale şi colaborarea din domeniul învăţămîntului s-au dezvoltat necontenit. Universităţile celor două ţări au avut schimburi de studenţi şi contactele ştiinţifice în fiecare an. În anul acesta, partea chineză a hotărît că numărul studenţilor moldoveni care benificiază de bursa oferită de China să fie mărit la 30 de persoane. În aşa mod numărul studenţilor din Moldova care fac studii în China va ajunge pînă la 43 de persoane. În anul trecut, a avut loc ceremonia de înfiinţare a Institutului Confucius în ULIM. Centrul de medicină tradiţională chineză la Chişinău se află în curs de pregătire. Faptele sus menţionate au oferit facilităţi pentru ca poporul moldovenesc să cunoască mai bine cultura chineză, aceasta este în favoarea întăririi înţelegerilor reciproce şi a prieteniei dintre cele două popoare. În acelaşi timp ambasada noastră va depune eforturi pentru ca ansamblurile de cîntece şi dansuri din Moldova să viziteze China, în aşa fel încît poporul chinez să poată admira arta şi cultura moldovenească. Totodată, noi vom încerca să întreprindem măsuri ca ansamblurile de artă din China să vină în Moldova.

    În ajunul anului „tigrului", aş vrea să urez Moldovei o stabilitate politică, iar poporului moldovean, o viaţă ferecită. Urez ca colaborarea chino-moldavă să ajungă la un nivel mai înalt. Vă doresc dragi ascultători, să vi se îndeplinească toate dorinţele în anul tigrului.

Suggest To A Friend:   
Print