Zhang Yinghong, Ambasadorul Chinei în Republica Moldova a publicat pe site-ul Agenției de presă Infotag un articol semnat cu titlul „ Să obținem științific trasabilitatea virusului și să fim uniți în combaterea epidemiei"
2021-08-17 20:08
 

                                            

La data de 17 august 2021, Agenția de presă Infotag a publicat un articol semnat al E.S. Zhang Yinghong, ambasadorul Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, cu titlul „Să obținem științific trasabilitatea virusului și să fim uniți în combaterea epidemiei". Textul complet se găsesește mai jos:

1. Trasabilitatea virusului este o problemă științifică serioasă

Cu toții cunoaștem că urmărirea originii virusului nu trebuie să pună politica deasupra științei și nu trebuie să pună interesul politic mai presus de viața și sănătatea oamenilor. Cu toate acestea, unele țări au încercat de la bun început să politizeze epidemia, să stigmatizeze virusul și să instrumenteze trasabilitatea virusului ignorând eforturile depuse de oamenii de știință, folosind metode de spionaj pentru a face așa numite „studii de depistarea originii virusului", astfel ajungând la "teoria scurgerii virusului din laborator" a prezumției vinovăției.

Nu cu mult timp în urmă, jurnalul medical autorizat „The Lancet" a publicat încă o dată o declarație comună a 24 de experți medicali care critică așa-numita „ipoteza scurgerii virusului din laborator" și subliniază că „noul coronavirus a evoluat natural".  Un expert autorizat în boli infecțioase din Milano a declarat în Comisia pentru afaceri sociale a Camerei Reprezentanților italieni că noul coronavirus este „un virus necunoscut, fără semne de inginerie genetică în interior".  Prin urmare, dacă cineva ignoră natura științifică a trasabilității virusului, scopul este doar de a arunca responsabilitatea pentru lupta ineficientă împotriva epidemiei și de a atinge scopul politic de discreditare și suprimare a altor țări.

   Sub manipularea politică și presiunea anumitor țări, procesul de elaborare a planului de lucru al OMS privind trasabilitate în a doua etapa publicat recent a fost criticat prin lipsă de transparență, fără a solicita în prealabil opiniile și sugestiile diferitelor state membre și fără o consultare suficientă și completă cu statele membre, care deviază clar de la o poziție neutră obiectivă.  În timp ce situația globală anti-epidemică este încă severă, ignorând faptele științifice, folosind trucuri politice pentru a manipula originea virusului și se angajează în „prezumția de vinovăție", care are un impact extrem de negativ asupra cooperării anti-epidemice globale și subminează grav atmosfera pentru cooperarea globală de trasabilitate științifică.

 

2. Trasabilitatea virușilor trebuie să adere la transparența științifică

Se găsesc din ce în ce mai multe rapoarte în comunitatea internatională despre noi cazuri de coronavirus apărute încă în a doua jumătate a anului 2019 în mai multe locații din lume. În Statele Unite există cel puțin cinci state în care situația de infecție cu noul coronavirus a fost mai devreme decât primul caz confirmat ofical de SUA. Recent, experta Ju Liya, doctor în imunologie la Institutul Pasteur din Franța, a subliniat într-un interviu exclusiv despre trasabilitatea noului virus al COVID-19 spunând că, din situația generală a epidemiei de coronavirus, mai multe origini de virus și focare multiple sunt deja fapte obiective evidente.

China a menținut întotdeauna o cooperare deschisă și transparentă cu Organizația Mondială a Sănătății pentru a oferi un sprijin puternic cercetării privind trasabilitatea virusului COVID-19. În perioada 14 ianuarie - 10 februarie a acestui an, experți internaționali din 10 țări din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, împreună cu experți chinezi au format un grup pentru a efectua un studiu comun de 28 de zile la Wuhan.  China a oferit toată asistența necesară pentru buna funcționare a grupului de experți din Wuhan. Experții au mers la toate unitățile în care doreau să meargă și s-au întâlnit cu toți oamenii pe care doreau să-i întâlnească. Pe baza unui număr mare de studii de trasabilitate științifică efectuate în comun, grupul mixt de experți OMS-China, format din 34 de experți din mai multe țări, a emis un raport comun de cercetare, care a ajuns la o concluzie științifică că „scurgerile de laborator sunt extrem de imposibil" și a prezentat recomandări importante, cum ar fi „căutarea unor posibile cazuri timpurii la scară globală" și „studierea posibilității transmiterii virușilor în lanțul frigorific" indică faptul că stdiul actual al cercetării în China privind trasabilitatea coronavirusului a ajuns la concluzii științifice.  Pentru unele lucrări suplimentare de cercetare sugerate în raportul comun de cercetare, China va continua să o promoveze activ cu o poziție „deschisă, transparentă și responsabilă" și va desfășura schimburi internaționale sub premisa trasabilității științifice normale.

3. Trasabilitatea virușilor trebuie să susțină cooperarea pragmatică.

China a acordat întotdeauna importanță problemei trasabilității virusului și a preluat conducerea în desfășurarea cooperării de cercetare privind trasabilitatea noului coronavirus cu OMS, creând o atmosferă bună pentru comunitatea internațională și menținând împreună cooperarea anti-epidemică globală.  Poziția Chinei a fost, de asemenea, larg susținută de comunitatea internațională. Până în prezent, aproape 60 de țări au scris directorului general al OMS, dl. Tedros Adhanom Ghebreyesus, subliniind că trasabilitatea virusului este o sarcină științifică, se opune în mod clar politizării și stigmatizării problemelor de trasabilitate, și apelă la o cercetare  științifică și transparentă a originii virusului.

Considerăm că a doua fază a trasabilității ar trebui desfășurată pe baza primei faze de studii și ar trebui să fie ghidată de rezoluțiile relevante ale Adunării Mondiale a Sănătății, după discuții și consultări complete de către statele membre. Trasabilitatea virusului a fost efectuată în prima etapă, mai ales dacă s-a ajuns la o concluzie clară, aceasta nu ar trebui repetată. Pe baza consultărilor complete și extinse între statele membre, ar trebui să promovăm trasabilitatea căutărilor ale cazurilor timpurii de coronavirus în mai multe țări din înreaga lume. Doar folosind dovezile științifice ca ghid și realizând cu seriozitate cooperarea internațională în domeniul trasabilității științifice, putem fi mai speranți să găsim cea mai probabilă origine a virusului.

În fața epidemiei, China este dispusă să colaboreze cu comunitatea internațională, inclusiv Moldova, pentru a se uni și a coopera pentru a depăși dificultățile. Pe 6 august, președintele chinez Xi Jinping a anunțat la prima ședință a Forumului Internaţional de Cooperare în privinţa Vaccinurilor anti-COVID-19. Anul acesta, China se va strădui să furnizeze lumii 2 miliarde de doze de vaccin și să doneze 100 de milioane de dolari către „Planul de implementare a vaccinurilor pentru noul coronavirus"(COVAX) pentru distribuirea vaccinurilor în țările în curs de dezvoltare. China a demonstrat pe deplin prin acțiunile sale că este dispusă să colaboreze cu comunitatea internațională pentru a avansa procesul de cooperare internațională în domeniul vaccinurilor, pentru a promova construirea unei comunități de sănătate umană cu un destin comun și pentru a lucra împreună pentru a învinge pandemia COVID-19 la o dată timpurie.

Suggest To A Friend:   
Print