Interviul acordat de ambasador chinez, domnul Fang Li, pentru emisiunea „Planeta Radio"
驻摩尔多瓦使馆
2011-01-10 23:46

 

Excelenţă,

A devenit o tradiţie, la final de an emisiunea „Planeta Radio să găzduiască secvenţe despre anul care se incheie.

În această ordine de idei, solicit respectuos acordul Dumneavoastră de a susţine un interviu pentru ediţia specială din ianuarie, ora 08.10. dedicată cooperării între Republica Populară Chineză şi Republica Moldova.

 

1. Domnule Ambasador, cum apreciaţi anul 2010 în contextul cooperării

bilaterale chinezo-moldave. Care au fost aspectele prioritare ale dialogului între Beijing şi Chişinău?

În anul trecut, relaţiile chino-moldave s-au dezvoltat cu succes, iar colaborările din diferite domenii ale celor două ţări sunt întărite în continuare. Anul trecut, a avut loc World Expo Shanghai, viceprim-ministru şi Ministru economiei, domnul Valeriu Lazăr a făcut o vizită în China şi a participat la ceremonia de deschidere a Expoziţiei. Domnul premier Filat a prezentat în ziua Pavilionului Naţional a Moldovei şi cu prilejul participării Forumului Economic Davos în oraşul Tianjin din China, Domnul Filat s-a întilnit cu premierul chinez Wen Jiabao, pentru prima dată. Tot în anul trecut ministrul adjunct al culturii din China, domnul Yang Zhijin, şi şeful Biroului relaţiilor externe al ministerului apărării din China, domnul Qian Lihua au vizitat Moldova separat. Cele două părţi au schimbat păreri cu privire la relaţiile bilaterale şi colaborările din domenii economic, cultural etc. Aceste vizite au înviorat dezvoltarea relaţiilor economico-comerciale dintre cele două ţări. Anul trecut, Sinohydro şi partea Moldovei au semnat acordul de colaborare cu privire la construirea drumurilor din Moldova. Sper că colaborarea chino-moldavă din domeniul de infrastructură se va desfăşura cu bine. Cu prilejul World Expo Shanghai, Moldova a reuşit să facă reclamă pentru vinurile moldoveneşti în China, obţinînd un rezultat destul de bun. Fiindcă la festivalul vinului au venit cîteva companii din China, care au semnat contractele de cumpărare cu companiile de vinuri din Moldova. Cred că volumul importului vinurilor moldoveneşti în anul acesta va avea o creştere mare. China şi Moldova cercetează domeniile noi pentru extinderea colaborării. În conformitate cu această tendinţă, sunt convins că există o perspectivă bună privind relaţiile economico-comerciale.

Anul trecut, a fost inundaţie în Moldova. Nutrind sentimente de prietenie faţă de poporul moldav, partea chineză a oferit 560 de mii de dolari SUA cash, un ajutor nerambursabil pentru reconstrucţia după inundaţie. Partea chineză a transmis deja părţii moldave computeri, televizoare etc, care valorează circa 748 mii de dolari SUA. Anul trecut, cînd China a suferit cutremur şi inundaţie, guvernul moldav a oferit ajutor bănesc poporului chinez. Aceasta prietenie a poporului moldav, poporul chinez a reţinut în memorie. În China şi Moldova există zicală similară, „prietenul adevărat la nevoie se cunoaşte". China vrea să fie un prieten încercat al poporului moldav.

În calitate de ambasador chinez, aş vrea să promovez dezvoltarea relaţiilor celor două ţări, să aduc contribuţia la cauza de prietenie a popoarelor celor două ţări. Cred că colaborările chino-moldave sunt cele cu rezultatul cîştigător pentru ambele părţi, care sunt în favoarea celor două ţări şi popoare.

2. Republica Populară Chineză a fost printre primele ţări care au

deschis ambasadă la Chişinău. Pe parcursul anilor a desfăşurat multiple acţiuni cultural-artistice, dar şi cu caracter social. Ce preconizează să realizeze în anul 2011 în acest context?

   Colaborarea din domeniul umanistic este un conţinut important din relaţiile bilaterale. În primul rînd, aş vrea să mă refer la înfiinţarea Institutului Confucius din ULIM, care a oferit condiţiile foarte bune pentru ca poporul moldav să înveţe limba chineză. Acum sunt peste 60 de oameni care fac studii de chineză în Institutul Confucius. Ca poporul moldav să cunoască mai bine China, Insitutul Confucius ar organiza un spectacol oferit de actori chinezi cu cîntece, dansuri, arta marţială, acrobaţie etc. Sunt convins că spectacolul va fi bine venit de poporul moldav.

    În al doilea rînd, în Chişinău se va deschide un centru de medicină tradiţională chinezească, pînă acum clădirea centrului este bine pregătită. La începutul acestui an, centrul va intra în funcţiune. Partea chineză va trimite trei doctori cu experienţă care vor lucra în acest Centru. Atunci, fără să plece din Moldova, moldovenii vor putea încerca ca bolile lor să fie tratate cu medicina tradiţională chineză.

  În al treilea rînd, anul trecut, renumita voastră cîntăreaţă Lenuţa a participat la Festivalul Internaţional al cîntecelor populare din China în Nangning. Ea a cîntat nu numai cîntecele moldoveneşti şi un cîntec chinezesc renumit în limba chineză. A rămas o impresie profundă spectatorilor chinezi. Sper că în viitor, cele două părţi vor schimba mai multe ansambluri de cîntece, dansuri şi altele, ca înţelegerile şi prietenie dintre cele două popoare să fie întărite.

3. Cum vedeţi arhitectura relaţiilor bilaterale pe termen mediu şi lung? În ce domenii s-ar putea obţine rezultate mai relevante?

După stabilirea relaţiilor diplomatice de 19 ani încoace, relaţiile celor două ţări s-au dezvoltat sănătos şi în mod stabil. Aceasta este un rezultat obţinut de ambele părţi prin eforturile comune. Noi trebuie să continuăm şi promovăm colaborările celor două ţări în diferite domenii. Din punctul de vedere politic, noi trebuie să întărim contactele şi vizitele reciproce la nivel înalt şi la toate nivelurile, păstrînd tendinţa bună de dezvoltare din domeniul relaţiilor bilaterale, să întărim colaborarea noastră pe arena internaţională.

  În colaborarea economico-comercială dintre China şi Moldova mai există un spaţiu larg de dezvoltare. Întreprinderile chineze ar vrea să extindă volumul de import al vinului moldovenesc, vom încuraja ca întreprinderile chineze să participe la înfiinţarea parcului industrial din Moldova şi sper ca compania care a început colaborarea cu Moldova în domeniul infrastructurii să obţină un succes mare. Anul acesta este cea de-a 20-ea aniversare pentru independenţa Moldovei şi anul viitor va fi cea de-a 20-ea aniversare de la stabilirea relaţiilor diplomatice chino-moldave. Sper că în aceşti ani importanţi cele două părţi vor trimite reciproc mai multe ansamble artistice şi culturale, vor organiza mai multe manifestaţii de sărbătorire pentru întărirea înţelegerii şi prieteniei dintre cele două popoare. Ca relaţiile celor două ţări să fie dezvoltate continuu.

 4. Am citit cu interes articolul domnului consilier de stat a Republicii Populare Chineze Dai Binggou „Persistăm în drumul dezvoltării în mod paşnic". Vă rog să Vă referiţi la unele repere ale acestui articol.

Eu am citit acest articol cu mare atenţie, ambasada noastră a recomandat mass mediei acest articol. Acest articol a prezentat complet politica de bază a Chinei, adică China merge pe drumul de dezvoltare paşnică. Acum circulă nişte teorii greşite, de exemplu că dezvoltarea Chinei este o ameninţare pentru alte ţări, sau în timp ce China va fi mai puternică, China va aplica o politică de hegemonie etc. Articolul domnului Dai Bingou, a răspuns exact la aceste întrebări. Intenţia strategică a Chinei se caracterizează prin dezvoltarea paşnică. Împotrivirea hegemoniei a fost scrisă în Constituţia Chinei. În istoria şi cultura Chinei, China totdeauna respectă idea că „pacea şi armonia sunt cele mai preţioase", „Bună vecinătate", „Relaţiile armonioase cu diferite ţări". Acum cîteva sute de ani în urmă, cînd PIB-ul Chinei a fost 30% din PIB-ul din lume, China n-a urmărit hegemonia. Graniţa Chinei nu s-a schimbat de la dinastia Xifan pînă acum. Dezvoltarea continuă a Chinei are nevoie de colaborare cu diferite ţări din lume, cu o ambianţă internaţională paşnică. China se pronunţă pentru dezvoltarea comună cu diferite ţări din lume, ca rezultatul să fie în favoarea tuturor, cu avantajul reciproc.

5. Dat fiind faptul că urmează Anul Nou Chinezesc, Vă rog să Vă referiţi la unele tradiţii şi obiceiuri ale acestei sărbători care se perpetuează prin timp.

În conformitate cu calendarul tradiţional ţărănesc, sărbătoarea de primăvară marchează venirea primăverii, începutul unui an nou. În inima poporului chinez, aceasta este una dintre sărbătorile cele mai importante din anul întreg. Unul dintre obiceiurile tradiţionale este ca cuvîntul fericire, zeii de apărare, urările de anul nou să fie lipite pe poarta familiei. La poartă să fie şi lampioanele roşii. În ajunul anului, toată familia se aşează împreună pentru a lua o masă bogată şi cu colţunaşi. Copiii vor primi nişte bani cu ocazia anului nou. La ora 12 noaptea, oamenii au obiceiul să ardă petarde. În a doua şi a treia zi, oamenii merg în vizită la rude şi prieteni. Acum există modalităţi noi de a transmite urări de anul nou, se poate transmite urări prin mesaje de telefon mobil, prin telefon sau prin e-mail.

 În ajunul sărbătorii, ambasada chineză organizează recepţia pentru compatrioţi şi studenţi chinezi din străinătate, ca ei să simtă căldura familiei.

Cu acest prilej, aş vrea să adresez poporului moldovean urările cele călduroase de primăvară nouă, vă urez îndeplinirea tuturor dorinţelor, să obţineţi succese mari în noul an.

Suggest To A Friend:   
Print