Despre Sărbătoarea Primăverii-Anul Nou Chinezesc
2005/01/28

Ca şi Crăciunul pentru europeni, Sărbătoarea Primăverii reprezintă cea mai importantă sărbătoare a noului an pentru poporul chinez. Se spune că Sărbătoarea Primăverii la chinezi are o istorie de circa 4000 de ani. În trecut, oamenii considerau un an drept perioada rotaţiei complete a planetei Saturn. După calendarul tradiţional chinezesc, însă, un an este considerat drept perioada în care luna face 12 rotaţii în jurul Pămîntului, fiecare rotaţie durînd o lună. Pentru poporul chinez, anul simbolizează recolte bogate pentru toate culturile cerealiere.

Pentru a întîmpina această sărbătoare se fac diferite pregătiri. La sate, pregătirile încep chiar la începutul lunii decembrie. De obicei, gospodinele fac curăţenie şi spală rufe pentru a arunca „murdăria" şi „vechiturile", astfel încît să întîmpine Noul An cu o nouă înfăţişare. Concomitent, bărbaţii se ocupă de cumpărături, achiziţionînd din magazine sau de la piaţă toate cele necesare perioadei Anului Nou, cum ar fi bomboane, prăjituri, seminţe, carne, peşte, fructe, băuturi, ţigări sau obiecte precum televizoare, casetofoane, aparate electrocasnice .

În mediul urban, formaţiile artistice şi posturile de radio şi televiziune, pregătesc programe cultural-artistice bogate şi variate, parcurile găzduiesc diverse târguri, iar toate magazinele sunt deschise şi se aprovizionează pentru a face faţă puterii de cumpărare crescînde a populaţiei.

De obicei, cina din ajunul Anului Nou este foarte importantă pentru chinezi. Pentru că după această masă va veni un nou an. Noi o numim „Masa Reîntregirii". În seara de revelion, toţi membrii familiei se întorc acasă, chiar şi cei lucrează în alte localităţi, şi se reunesc la masă. În sudul Chinei, această masă este bogată şi copioasă, cuprinzînd de obicei peste 10 feluri de mîncare, din care nu lipsesc brînza de soia şi peştele, deoarece în pronunţia chineză numele acestor feluri de mîncare sugerează idea de belşug. In nordul Chinei, fiecare familie are obiceiul să prepare împreună colţunaşi.

De obicei, în ultima seară a anului, oamenii merg la culcare după miezul nopţii, pentru a-şi lua rămas bun de la anul vechi şi a întîmpina noul an. În trecut, oamenii întîmpinau anul nou cu pocnitori şi artificii, obicei care simbolizează înlăturarea vechiului şi răului. Însă datorită problemelor de securitate şi poluare, în oraşele mari ale Chinei, artificiile şi pocnitorile au fost interzise în ultimii câţiva ani.

După calendarul tradiţional chinezesc, anul  2005, Sărbătoarea Primăverii coincide cu data de 9 februarie. Iar revelionul, cu o zi înainte, de 8 februarie.

Suggest To A Friend:   
Print