Li Zhanshu a avut o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Moldova Igor Grosu, în format online
2021-12-14 21:40

(China Xinhua News)La 14 decembrie, Li Zhanshu, președintele Comitetului Permanent al Adunării Naționale a Reprezentanților Poporului din Întreaga Chină, a avut o întrevedere transmisă online din Marea Sală a Poporului de la Beijing, cu președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu.

Li Zhanshu a declarat că China și Moldova sunt parteneri tradiționali de încredere ce îi leagă o lungă prietenie. De la stabilirea relațiilor diplomatice bilaterale, cele două părți au aderat întotdeauna la egalitate, încredere și sprijin reciproc, promovând dezvoltarea continuă și stabilă a relațiilor bilaterale într-un mod sănătos. Anul viitor se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări. Partea chineză este dispusă să colaboreze cu partea moldavă în vederea organizării în comun a activităților de sărbătorire și să promoveze o dezvoltare mai bună a relațiilor bilaterale în noua perioadă.

Li Zhanshu a inițiat patru propuneri pentru aprofundarea relațiilor chino-moldave. În primul rând, este consolidarea continuă a sprijinului politic reciproc. Astfel, partea chineză apreciază sprijinul acordat de partea Moldavă în ceea ce privește chestiunile legate de Taiwan, Hong Kong, Xinjiang și Tibet. În al doilea rând, este lupta comună împotriva pandemiei. De la izbucnirea pandemiei Covid-19, China și Moldova s-au ajutat reciproc dând dovadă de solidaritate în fața adversității. Se așteaptă ca acest lucru să aprofundeze în continuare cooperarea în combaterea pandemiei și să promoveze construirea unei comunități umane a sănătății pentru toți. În al treilea rând, extinderea cooperării practice. China consideră Moldova drept un partener important și de înaltă calitate în construirea inițiativei „O Centură, Un Drum", și este dispusă să extindă cooperarea cu Moldova în diverse domenii, cum ar fi infrastructura, știința, tehnologia agricolă și energia verde, etc. În al patrulea rând, aprofundarea schimburilor interumane. Cooperarea în domeniul educației și culturii ar trebui consolidată, de asemenea trebuie întărite bazele opiniei publice cu privire la prietenia dintre cele două țări. China salută participarea sportivilor moldoveni la Jocurile Olimpice de iarnă 2022 de la Beijing.

Li Zhanshu a subliniat că cele două organe legislative au menținut întotdeauna contacte bune. Adunarea Națională a Reprezentanților Poporului din Întreaga Chină este dispusă să consolideze în continuare cooperarea cu Parlamentul Republicii Moldova și să aducă mai multe contribuții pozitive la dezvoltarea durabilă și sănătoasă a relațiilor bilaterale. Ambele părți ar trebui să mențină contactele la nivel înalt și să consolideze schimburile între comisiile speciale, grupurile de prietenie și reprezentanții și deputații; să învețe din experiența fiecăreia dintre ele în materie de legislație, supraveghere și guvernanță, de asemenea, să ratifice, să modifice sau să introducă, în timp util, documente juridice care contribuie la dezvoltarea relațiilor bilaterale; și să consolideze coordonarea și cooperarea în cadrul platformelor multilaterale, cum ar fi Uniunea Interparlamentară.

La rândul său, Igor Grosu a declarat că relațiile moldo-chineze s-au menținut întotdeauna o bună tendință de dezvoltare. De la proclamarea independenței Republicii Moldova, China a oferit Moldovei sprijin în mai multe domenii. În fața provocării pandemiei, cele două țări și-au unit forțele pentru a lupta împotriva crizei sanitare. În acest context, dl Grosu și-a exprimat recunoștința Moldovei pentru ajutorul Chinei în lupta împotriva epidemiei, și totodată, disponibilitatea de a consolida schimburile amicale între organele legislative ale celor două țări, de a promova cooperarea practică în diverse domenii și de a exploata pe deplin potențialul cooperării, aducând și mai multe beneficii celor două țări și popoare.


Suggest To A Friend:   
Print